Een pizza is natuurlijk het lekkerst gebakken in een traditionele hout oven. Het liefst eet je hem dan op een terrasje in Italië! Maar ook thuis is het mogelijk tot een heerlijke pizza te komen die erg in de buurt komt. Hiervoor heb je wel een pizza steen nodig.

In een echte pizza oven bak je de pizza op een stenen ondergrond. Hierdoor wordt de bodem lekker knapperig. Onze ovens werken meestal met hete lucht. Hierdoor krijg je niet het zelfde effect, wat je natuurlijk wel wilt voor je huis gemaakt Italiaanse pizza! Door gebruik te maken van een pizza steen maak je van een gewone gas of hete lucht oven een pizza oven!

Hoe werkt een pizza steen

Pizza steen ovenEen pizza steen is een hitte bestendige steen die poreus en ongeglazuurd moet zijn. Meestal zijn terra cotta stenen goed geschikt om hiervoor gebruikt te worden. De steen moet wel tot 250 graden verwarmbaar zijn.

Voor een lekker krokante pizza is het erg belangrijk op de juiste manier verwarmt te worden.  De hitte van de steen zorgt ervoor dat je het steenoven effect krijg wat je normaal niet hebt in je oven thuis. Pas wel op dat de steen na en tijdens gebruik erg heet wordt. Ook zijn pizza stenen meestal niet de meest sterke stenen. Doe de steen altijd in de over tijdens het voorverwarmen en laat het rustig afkoelen. Te snelle wisselingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de steen barst.

Een pizza steen gebruiken

  1. Verwarm de oven met de pizza steen erin voor. Bij een wat dikkere steen kan het wel 30 tot 45 minuten duren totdat deze de juiste temperatuur bereikt heeft. Dunnere stenen zijn sneller heet.
  2. Plaats je pizza op de steen door gebruik te maken van een pizzaschep. Hierin krijg je als snel wat handigheid. Het lijkt moeilijker dan het is!Pizza steen oven
  3. Bak je pizza gaar in 5 – 7 minuten
  4. Gebruik de pizza schep om je pizza van de steen te halen.
  5. Eet smakelijk!

Laat de steen in de oven afkoelen, zelfs ovenwanten zijn niet dik genoeg om de steen vast te pakken. Vergeet ook niet dat je pizza net klaar is dus je kan beter lekker gaan eten.

Schoonmaak

Wanneer de pizza steen afgekoeld is, en dit kan wel een uur duren, haal hem dan uit de oven. Krab voorzichtig de zichtbare pizza resten er vanaf en was de steen met warm water. Gebruik nooit zeep om je pizza steen schoon te maken. Omdat de steen poreus is zal dit erin trekken. Niet echt een smakelijke gedachte bij het maken van je volgende steen oven pizza!

Pizza steen kopen?

Een pizza steen hoeft niet duur te zijn en is gemakkelijk online te bestellen.

Ga direct naar onze pizza winkel bestel al voor onder de 30 euro een steen!

Ga naar de Pizza Winkel

 

Pizza steen 3.50/5 (70.00%) 4 votes